Speels leren, da's KinderSpel!

Zin om op reis te gaan?

Als een kind bij een spelcounselor/therapeut bezoekt, komt het in een totaal nieuwe situatie waarbij het kind veelal zijn aangeleerde overlevingsstrategieën als eerste inzet. Een spelcounselor/therapeut spreekt een totaal andere taal dan alle andere volwassenen en dat komt omdat wij geen opvoedende rol hebben. Ons landschap bestaat vooral uit liefde, humor en oprechte nieuwsgierigheid.

Na een telefonische afspraak komt er een eerste gesprek. Dit gebeurt in de praktijk. Het kind en de ouder krijgen een rondleiding in de “spelwereld”. Tijdens de eerste minuten smeden we hierdoor al een band doordat ik met het kind een praatje maak, het kind krijgt de tijd om tot zichzelf te komen en om zich heen te kijken.

Er wordt geen diagnose gemaakt. Samen met de ouders en de kinderen gaan we op zoek naar schatten en mooie vondsten die op de grond of net onder de oppervlakte liggen van de gekende wereld. Door het gebruik van gevarieerd maar praktisch gereedschap worden deze schatten doorheen het reizen door de verschillende landen van deze prachtige wereld, opgepoetst en dan klaar gezet voor gebruik of een tentoonstelling.

Alles wat wordt gevonden krijgt een functie en wordt meegenomen naar de toekomst. Indien er toch storende objecten worden gevonden, dan worden deze alleen verwerkt of afgevoerd als kind en ouders heel zeker weten dat deze weg mogen.

We gaan samen op pad, verkennen de wereld van het kind, geheel op het tempo en de kracht van het kind. Verhalen blijven veilig door het gebruik van beelden. Het kind blijft heel, hoeft niets af te leren of aan te leren.

We gaan samen op zoek naar gepaste kledij en vervoersmaterialen tijdens deze boeiende “wereld” reis. Het reizen gebeurd zonder de ouders, af en toe, maken we een tussenstop waar we een ontmoeting regelen. Reisplannen en de reeds afgelegde reisroute worden dan bekeken.

Doorheen de reis zal het kind nieuwe inzichten ervaren, leren om ouderwetse gebruiken van dat land aan te passen aan nieuwe werelddelen. Of misschien worden deze zelfs gewoon diep in de oceaan gegooid of ergens begraven op een verlaten eiland. Het reizen zelf gebeurd soms snel, maar soms ook heel traag. Een unieke atlas wordt opgebouwd.

Ik reis mee, als gast. Als gast, die reeds vele andere landen heeft bezocht. Zo dagen we elkaar uit om leren om, om te gaan met nieuwe gebruiken en methoden. We beschrijven prachtig nieuwe uitzichten. Na de reis kom ik graag nog een keer langs, in het land van het moment. Mijn gastheer/gastvrouw kan nu zelf beoordelen om de groei en de ontwikkelingen die we tijdens reis in kaart hebben gebracht toe te passen in dit nieuwe land of zijn/haar omgeving bij het oude te laten.

Ik bedank mijn gastheer/vrouw voor het vertrouwen en wacht nieuwsgierig en verwonderd op nieuwe landen die aan mij worden getoond.

"Op deze manier mag ik dagelijks nieuwe landen ontdekken. Het maakt mijn leven elke dag een stukje rijker."